Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

18 Aralık 2015 Cuma

2015 YILINDA DİNLEDİKLERİM - TEKLİLER/MAKSİLER, PROJE ALBÜMLER, HAYAL KIRIKLIKLARI VE DİNLEMEDİKLERİM...

2015 YILININ EN İYİLERİ (DEVAM)


Bir önceki yazımın devamı olarak, bu yazıda bu sene kulak verdiğim, bazılarını alıp arşivime koyduğum Teklileri/Maksileri, Proje albümlerini, Hayalkırıklıklarımı ve dinleme fırsatı bulamadığım albümleri yazdım.

PROJE ALBÜMLER:

1) EDA-METİN ÖZÜLKÜ – BİZİM ŞARKILAR : Müziğin en tatlı çiftlerinden Eda-Metin Özülkü’nün yıllarca kulaklarımıza dolmuş şarkıları yeni seslerden kulaklarımıza ulaşıyor. Hande Subaşı’nın Saymadım Yılları ve Yaşar’ın Sen Daha Dur yorumları bilhassa çok çok iyi. Yazısını şuradan okuyabilirsiniz: EDA-METİN ÖZÜLKÜ - PROJECT-BİZİM ŞARKILAR Albüm Yazısı

2) BAHA'NIN 40 YILLIK ŞARKILARI : Müziğin kült gruplarından Güzin ile Baha’nın Baha’sının 40 yıllık şarkılarının yeni seslerle yeniden hayat bulduğu bir toplama saygı albümü. Yeliz’den Büyümsün ve Jale’den Bitti Ama İz Bıraktı yorumları aklımda kaldı.


3) SELDA – 40 YILIN 40 ŞARKISI : Bir dev sesin 40 yıllık zamansız şarkılarını iki CD’de toplayan nefis bir toplama albüm. Selda Bağcan kıymeti bilinesi sanatçılardan. Tüm albüm favori.

4) VOLGA TAMÖZ – NO. 2 : Albüm yapan aranjörler modası gereğince albümlenen aranjörlerden Volga Tamöz bu üçüncü albümünde gene müziğin özel ve güzel isimleriyle keyifli bir toplama hazırlamış. Benim aslında çok sevdiğim bir tarz değil bu tür aranjör albümleri, çünkü çok disko kulüp tarzı bir insan değilim, ama 2 cd’lik albümde yer alan isimler, bilhassa İzel gibi sesine hasret olduğum sanatçıları duymak babında kulak verdim. Bir de albümde yer alan ve Hande Yener’in en iyi şarkılarından olduğunu düşündüğüm Sebastian’ı nereye koyacağımı bilemediğim için bunu da listeye ekledim.

5) MELİKE DEMİRAĞ – YETER ARTIK! :
Aslında bir proje albümü değil bu, ancak Melike Demirağ’ın 1978 yılında çıkardığı bu plak, bu defa CD formatında bizlerle buluştuğu için bu listeye aldım. Melike Demirağ’ın sıcacık ses ve şarkılarını bizlerle buluşturduğu için en büyük teşekkürleri Hakan Eren’e göndermek gerek.

TEKLİLER/MAKSİLER

1) AYŞEGÜL ALDİNÇ – BİR TEK GÖRDÜĞÜM :
Bu senenin en heyecanlandıran teklisi Ayşegül Aldinç’ten geldi. Nisan ayında çıkan teklide, Ayşegül Aldinç bir Mabel Matiz şarkısında hissettiren yorumculuk dersi verirken, 2015’in en iyi şarkılarından birine ses veriyor.

2) SEVİNGÜL BAHADIR – SUSTUM : Benim için Sevingül Bahadır denince akan sular durur, bu yüzden Sevingül Bahadır’ın bir Efe Bahadır-Sıla ortaklığında Ocak ayında çıkardığı teklinin haberini alınca bir süre ağzımı kapatamadım. Zamana direnen bir ses onunki, farklı, sıcak, bizden. Yunan melodilerine yazılan güzel Türkçe sözlere bu Sevingül dokunuşuyla Sevingül Bahadır, bunca zaman içine attıklarını da dışa vurduğu bir şarkıda bizlere ulaşıyor. Kesinlikle 2015’in en iyi şarkılarından.

3) REYHAN KARACA – SOBE : Bu sene Reyhan Karaca’nın dönüşüm yılı oldu. Daha önce çıkardığı ancak pek başarılı olmayan teklilerin ardından, Ocak ayında yayınlanan bu şarkı Reyhan Karaca’nın insanları ters köşe yaptığı bir şarkı oldu. Soundundan imajına tam bir dönüşüm geçiren Reyhan Karaca “işte beklediğimiz Reyhan bu” dedirten ve beklentileri yükselten bir tekliyle 2015’te en beğendiklerim arasına girdi. Öyle yüksek bir şarkıydı ki, sonrasında çıkardığı Şans biraz altında kaldı bu soundun. Bu yola girmeli bence yeni teklilerinde de. Bence 2015’in en başarılı teklilerinden.

4) GÜLÇİN – BİR TANECİK AŞKIM : Gruptan ayrıldıktan sonra müzik çevrelerince iyi bulunan işler yapan ancak –bence– yeterince patlama yaratmayan Gülçin şirketini değiştirdikten sonra Şubat ayında bir maksi ile döndü. Bir Tanecik Aşkım adlı parça kulağı hemen saran melodisi, yeni nesle hitap eden sözleri ile keyifli bir dinlemelik sunuyor. Benim dilime dolanan şarkılardan.

5) İLKER ÖZDEMİR (e.e. ZERRİN ÖZER) – YAĞMURLAR : Aysel Gürel’in manevi oğlu İlker Özdemir, yıllardır beklediğim albüm çalışmasının habercisi olarak gene yıllardır beklediğim bu tekli ile 2015’in sonlarında bir sürpriz yaptı. Dev ses Zerrin Özer’le yaptığı bu şarkı 2015 biterken aralık ayında ucundan yetişti. 2016 yılında daha fazla yayılacaktır diye umuyorum, çünkü İlker Özdemir yıllardır tırnaklarıyla kazıya kazıya çalışıyor, hak ediyor müzikte üst düzey bir yeri. Bu şarkı 2015’in giderayak en güzel sürprizlerinden oldu benim için, sıra 2016’da albümle taçlandırmada.

6) SİMGE – MİŞ MİŞ : Yazın en büyük hitlerinden bir Riff Cohen coverı olan Miş Miş Simge’yi biden spot ışıklarının altına çekti. Yıllardır sahnede olan ve akla gelebilecek bütün büyük isimlerle çalışan Simge kendi kanatlarıyla uçmaya başladığından beri müziğin sefasından çok cefasını çekti, ilk albümü Yeni Çıktı tanıtım kurbanı olarak bilinmeyen albümler arasında kayboldu gitti ama Simge uğraşıyor didiniyor ve bunun karşılığını bu yıl gördü. Bu yaz Haziran ayından başlayarak hepimizi değişik müzik akışıyla başımızı döndüren Miş Miş’le salladı durdu. Sırada yeni tekliler var.

7) AYŞE HATUN ÖNAL – GÜM GÜM :
Ayşe Hatun Önal müziğe bir döndü pir döndü. Geçen seneki Çak Bir Selam fırtınası dinmeye yakın Ocak ayında Güm Güm’le yelkenlerini gene şişirdi. Şarkı slogan yaratan bir tekli oldu ve “Göğsümden ama kalbimi, kalbimi, kalbimi söküyor” diye diye gezdik durduk bu yıl.

8) YEŞİM SALKIM – UNUTURSUN GÖNLÜM :
Temmuz çıkışlı bu makside Yeşim Salkım önce Şehrin Işıkları isimli şapşahane bir tekliyi, ardından 1995 yılının en dikkat çekici şarkılarından Uhde Seçil klasiği Unutursun Gönlüm’ü yayınladı. Şehrin Işıkları bu sene en çok etkilendiğim şarkılardan oldu.

9) SONER ARICA – YAP BOZ : Soner Arıca’nın rock dokunuşlarla yorumladığı ve bence Soner Arıca’nın tüm diskografisindeki en sağlam şarkılardan biri olduğunu düşündüğüm Yap Boz parçası Nisan ayında yayınlandı. Klasik Soner Arıca şarkılarından farklı havası ve tonu var.

10) EDİS – OLMAMIŞ MI : Geçen sene Benim Ol ile hayatımıza bodoslama dalan Edis Görgülü, içinde bu şarkıyla birlikte Olmamış Mı isimli teklisiyle 2015 yılında da konuşuldu.

Ve diğerleri: 

İlk 10'umda olmayan ama kulağımı çeken diğer tekliler de şöyle efenim:

KENAN DOĞULU – AŞK İLE YAP : Kenan Doğulu 2015 Temmuz’unda gene önceki şarkılarının izinden giden bir şarkı çıkardı ve slogan/hashtag haline gelen bu şarkı ile yüzü epey güldü.

MUSTAFA SANDAL – BEN OLSAYDIM : Mustafa Sandal bu seneyi boş geçmedi ve yıllar süren güzel Mustafa Sandal şarkıları hasretine nihayet dinlenebilir Haziran’da çıkardığı iki şarkı ile son verdi.

SERTAB ERENER – TESADÜF AŞK : Sertab’ın Nisan’da çıkardığı tekli çok ses getirmedi, çok tanıtımı da dönmedi ama melodik yapısını sevdim şarkısının.

YALIN – BİR BAHAR AKŞAMI : Yalın 2015’i teklilerle geçirdi ama aklımda bir tek Ocak ayında çıkardığı bu ilk teklisi kaldı. Alaturka formlarda slov bir şarkı olan Bir Bahar Akşamı klasik Yalın şarkılarının izinden gidiyor.

BURAK KUT – OLDUĞU KADAR OLMADIĞI KADER :
Burak Kut da 2015 yılını tekli ile geçirenlerden. Değişik bir ritmi olan şarkıyı, Burak Kut’un yüzü suyu hürmetine dinledim. Fena değil.

AYNUR AYDIN  GÜNAH SEVAP : Aynur Aydın'ın çıktığından beri dilime en çok dolanan şarkısı bu oldu. Şarkı Aynur Aydın'ın yüzünü güldürdü, istediği popülerliği de sağladı, ama ben hala mesafeli duruşundan dolayı sıcaklık duyamıyorum. Şarkısı ise dinlemesi keyifli şarkılardan.

ECE SEÇKİN  AMAN AMAN : Ece Seçkin saçlarını pembeye boyayarak Hadise'ye benzeme ithamlarından kurtulduktan sonra, bu sene Aman Aman ve Follow Me isimli iki şarkı çıkardı. Yeni neslin en dikkat çekici genç isimlerinden. Her yerde çok çaldı, popüler oldu ama şarkıları beni pek açmadı. Daha çok teenage grubun hislerine tecüman olan şarkılar barda, kulüpte filan iyi gidiyor, ayrıca dinlemem ama. Follow Me daha iyi bir ritme sahip.

HAYAL KIRIKLIĞI:

1) NAZAN ÖNCEL – AŞKİTOM : Nazan Öncel’in sırf canının istediği ya da para kazanmak için yaptığına inanmak istediğim ve bir an önce tarihin derinliklerine gömülmesini istediğim, boş zamanına gelmiş bir şarkısı.

2) HANDE YENER – KIŞ KIŞ : Kesinlikle bu sene bundan daha kötü bir şarkı gelmiyor aklıma.

3) SİBEL CAN – BİR PARMAK BAL :
Tarkan’a rağmen kötü bir şarkı. Sanki Tarkan “öff şarkı şarkı, al da kurtulayım senden” der gibi yazmış. Tarkan adının bile iş yapmadığı bir tekli olarak geçip gitti. Melodi yok, söz yok, ritim yok, hiçbir dinlenirliği yok.

4) AJDA PEKKAN – YAKARIM CANINI : Ajda’nın yılların divası lakabıyla saçmalama hakkını kullandığı, gereksiz, saçma sapan, çok anti-Ajda bir şarkı. Tarihin çöp sepetindeki yeri hazır.

DAHA DİNLEME FIRSATI BULAMADIKLARIM: Bunlar da yıl biterken henüz dinleme ve fikir edinme şansı bulamadığım albümler olarak geçip gittiler.

1) CANDAN ERÇETİN – AH BU ŞARKILARIN GÖZÜ KÖR OLSUN

2) GÜLBEN ERGEN – KALBİMİ KOYDUM

3) FUNDA ARAR – HOŞ GELDİN

4) ATİYE – ABRAKADABRA

5) TEOMAN 
 ESKİ BİR RÜYA UĞRUNA

YILIN FENOMENİ ÖDÜLÜ: 2015 model Küçük Ceylan olan Merve Özbey, deli bir pr çalışmasıyla yükseltilen şarkısı Yaş Hikayesi’nin “vurur yüze ifadesi …. Bitanesi” satırından yola çıkan bir furya yaratarak sosyal medyada fenomen olup çıktı. Sıradan insanlardan bakanlara kadar herkes bir durumu anlatmak için bu tümceyi kullandı. Bu durum albümün, Merve Özbey’in ve albümdeki diğer şarkıların bile üzerine çıktı hatta. Bu yüzden albüm hakkında bir fikrim yok, Özbey’in sesi sevdiğim bir ses rengi değil, şarkılar hakkında hiçbir fikrim yok ama sağlam bir PR ile yılın fenomeni ödülünü verdim naçizane.

Bu seneki listem bu şekilde, bu sene çok güzel şeyler dinledik, seneye çok güzel işlerin çıkacağı bir yıl olacak. Bu seneden haberci olan nice güzel albümlerin hazırlık haberleri geldikçe ben de merakla bekliyorum. Seneye görüşene kadar müzikle kalın, korsana prim vermeyin ve beni takipte kalın. Sizi 2015'in en iyi albümüyle başbaşa bırakayım şimdi. SEN ORDA YOKSUN albümünü resmi olarak aşağıdan dinleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok: